• Jan Hooymans

  Artikel na afloop seizoen 1960-1961. Krant of blad onbekend.

  KEEPER HOOYMANS

  NAAR DE TOP

  Wij moeten ons sterk vergissen als Jan Hooymans niet de tweede keeper zal zijn die van een Woerdense vereniging zal weten door te dringen tot de hoogste voetbalregionen.

  Jan Hooymans is veranderd, is onze eerste indruk. Zijn uiterlijk is vierkanter geworden, zijn gezicht wat harder.

  Enkele jaren geleden verdedigde Hooymans het doel van het eerste elftal van Vep, in Woerden. Via een familierelatie kwam hij in contact met de de Haagse tweede klasser Blauw Zwart.

  (2e klasse toen op een na hoogste, PK)

  Vorig jaar speelde hij voor deze vereniging mee in de competitie, welke een spannend einde kreeg, doordat Blauw Zwart een beslissingswedstrijd moest spelen om de ..... (stukje in artikel weggevallenPK)

  Deze beslissingswedsrijd nu is eigenlijk het keerpunt geworden in de sportcarriere van Jan Hooymans, want de uitslag 2-1 voor zijn club, was in niet onbelangrijke mate te danken aan zijn spectaculair keeperswerk. Dirk Nijs, de zeker bij ingewijden bekende Rotterdamse voetbalbestuurder, kwam hem na afloop van het duel complimenteren.

  Brief

  Het welgemeende van deze complimenten bleek in oktober vorig jaar, toen Jan Hooymans een brief van de KNVB ontving, waarin hij werd uitgenodigd deel te nemen aan de training voor het Nederlands amateurelftal.

  Bij deze training moet Jan Hooymans veranderd zijn. De trainingsmethode van Pepi Gruber, de oefenmeester van het Nederlands amateurelftal, is hard en nogal sterk afgestemd op lichamelijke conditie, in tegenstelling tot de meeste clubtrainingen die zich voornamelijk kenmerken door voebaltechnische scholing. (Deze scribent is kennelijk nooit wezen kijk bij een keeperstraining van Joop Troost, PK).

  Intussen heeft de Woerdenaar al twee interlands gespeeld, een tegen Luxemburg en een tegen Frankrijk. Wanneer deze regels onder uw aandacht komen, is Jan Hooymans ook reeds weg geweest met het Nederlands amateurelftal naar West-Duitsland, waar hij uitblonk, maar geblesseerd raakte en vervangen moest worden.

  Aanbiedingen

  Sedert het moment dat keeper Hooymans in krantenverslagen van het amateurelftal werd genoemd, hebben verenigingen uit de eerste divisie de weg naar zijn nieuwe woning in de Woerdense schildersbuurt weten te vinden.

  Hooymans bleef met beide benen op de grond en liet deze stormachtige reactie over zich heen trekken. Zwaaiend met zijn respect afdwingende handen verzekerde hij ons (alsof wij hem een aanlokkelijk contract kwamen aanbieden) dat hij voorlopig in elk geval amateur wenste te blijven.

  In de komende competitie (1961-1962) zal Jan Hooymans het doel van Fortuna Vlaardingen (1e divisie) verdedigen, waarvoor hij echter geen contract zal behoeven te tekenen. Hierdoor bereikt hij in elk geval dat hij, mocht hij niet slagen in het betaald voetbal, door een normale overschrijving zal kunnen terugkeren naar de amateurs. Bij een succesvolle start hoopt hij op een aanbieding van een Nederlandse topclub.

  In dienst

  Jan Hooymans is bijna een kwart eeuw oud. Hij begon op de leeftijd van een jaar of elf te voetballen bij het Woerdense Vep. Het was de terreinknecht Ries Eberwijn die hem en de keuze-heren van het juinorenelftal ervan wist te overtuigen dat hij moest gaan keepen. (tenslotte keepte ome Ries jaren in Vep 1 PK).

  Toch was hij geen meteoor, want voordat hij in het eerste elftal van de Woerdense vierde klasser mocht uitkomen, doorliep hij alle elftallen van deze vereniging. In zijn diensttijd kwam Jan Hooymans in contact met voetballers uit hogere klassen en door met en tegen hen te spelen, ontdekte hij eigenlijk, hoe fijn de stemming in zijn vereniging ook was, niet langer tevreden was met de vierde klasse. Vandaar zijn overgang naar het Haagse Blauw Zwart.

  Intussen was Jan Hooymans getrouwd en al staat zijn jonge en charmante vrouw hem niets in de weg, het huwelijks schept toch ook belangrijke verplichtingen. Daarom is Jan Hooymans zo dankbaar dat hij het enorm heeft getroffen met zijn werkkring. Hij is in dienst van een Amerikaans ingenieursbureau in Den Haag en zijn directeur, een Amerikaan die van voetballen geen kaas had gegeten, heeft nu zoveel belangstelling voor deze sport gekregen, dat hij de wedstrijd teen Luxemburg heeft bijgewoond.

  Chris Feyt, beste speler van het jaar

  Donderdag jl. speelde het amateurelftal een oefenwedstrijd tegen Willem II. In beide elftallen stond een uit een Woerdense vereniging afkomstige keeper onder de lat; aan de ene kant Chris Feyt en aan de andere kant Jan Hooymans. Beiden hebben enige tijd onder trainer Troost 'gewerkt'.

  Voor de eerste maal heeft de Sportkroniek, officieel orgaan van de KNVB, een enquete georganiseerd om de beste voetballer van het jaar aan te wijzen. Deskundigen gaven week aan week punten aan spelers in de eredivisie.

  Deze 'competitie'is een enorm succes geworden voor de oud-doelman van SC Woerden, die nu het doel van Willem II verdedigt. Hij is met 132 punten uitgeroepen tot de beste voetballer van het jaar. Hij had liefst vijf punten voorsprong op Borghuis (GVAV).

  We kunnen ons voorstellen dat men in de Woerdense voetbalwereld toch wel een beetje trots is. Drie spelers hebben de Woerdense clubs nu reeds 'geleverd' aan de semi-profclubs. Chris Feyt staat bij Willem II onder de lat, Jan Hooymans, doelman van het Nederlands amateurelftal, gaat het doel van Fortuna VL verdedigen en Henny Nederhand blaast zijn partij mee in HVC (Amersfoort).

  Een bijzonder succes ook voor de J.P. Troost, die deze drie knapen (vooral Feyt en Nederhand) heeft getraind.

   Na zijn periode bij Fortuna Vl. sloot Jan Hooymans zijn carrière af bij VEP, waarmee hij in 1969 de titel pakte en (de eerste) promotie naar de derde klasse.