• G voetbal

  G-voetbal bij VEP
  G-voetballers maken al jarenlang deel uit van de voetbalfamilie. Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking volwaardig lid zijn. Het motto: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.

  Wereldprimeur
  In 2009 was het 25 jaar geleden dat de KNVB startte met officieel competitievoetbal voor G-voetballers ouder dan 16 jaar. Inmiddels doen hier zo'n 240 teams van 200 verenigingen aan mee.
  Sinds 2005 organiseert de KNVB, als eerste voetbalbond ter wereld, ook een speciale G-competitie voor kinderen met een beperking. Bij meer dan 100 verenigingen zijn ruim 1.000 jonge voetballers met een beperking actief.

  DVD 'Passend voetbal'
  Voetbal is voor iedereen en niemand staat in Nederland buitenspel. De KNVB staat op voor voetballers met een beperking. De voetbalbond heeft een dvd ontwikkeld met negen portretten van bevlogen voetballers. Samen met hun begeleiders vertellen zij over voetballen met een beperking.
  Bekijk de complete video: Passend voetbal: Voetballen met een beperking

  Overzicht portretten:

  • Maak kennis met Mark: Voetballen met autisme
  • Maak kennis met Suzanne: Voetballen met een spieraandoening
  • Maak kennis met Manuel: Voetballen met een visuele beperking
  • Maak kennis met Jacob: Voetballen met een ontwikkelingsachterstand
  • Maak kennis met Daan: Voetballen met een linkszijdige hemiplegie
  • Maak kennis met Bart: Voetballen met een spasme
  • Maak kennis met Tjande: Voetballen met een auditieve beperking
  • Maak kennis met Tom: Voetballen met autisme
  • Maak kennis met Sven: Voetballen met een ontwikkelingsachterstand

  De G van G-voetbal
  De G in de naam G-voetbal slaat overigens niet op 'gehandicapten', zoals weleens wordt verondersteld. Voordat de G-categorie er was, liep de indeling van de voetbalcategorie├źn tot en met F, de aanduiding voor de jongste groep voetballers. Toen zo'n twintig jaar geleden een nieuwe categorie moest worden benoemd, gebeurde dit automatisch met de letter G.

  Ondersteuning
  Verenigingen die G-voetbal aanbieden of dit van plan zijn, kunnen rekenen op uitgebreide ondersteuning van de KNVB. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij organisatorische en voetbaltechnische zaken, accommodatieproblemen, beleidsplannen en promotie van het G-voetbal.
  In ieder KNVB-district is een projectmedewerker jeugd G-voetbal beschikbaar voor de clubs met jeugd. Daarnaast is er de werkcommissie G-voetbal die het G-voetbal ondersteunt en promoot.

  Opleiding
  Geïnteresseerde trainers en begeleiders kunnen zich via het district opgeven voor de cursus G-voetbaltrainer. Deze opleiding bestaat uit vier avonden gevuld met praktijk, theorie en een ervaringsdeel. Op de cursus komt onder andere aan de orde: wat is G-voetbal en wie is de G-voetballer?
  De KNVB werkt op het gebied van G-voetbal regelmatig samen met de Johan Cruyff Foundation. Gezamenlijk organiseren zij bijvoorbeeld evenementen zoals de Voetbaldag voor het Speciaal Onderwijs en de activiteiten rondom de Johan Cruijff Schaal.

  CP-voetbal
  De nationale afvaardiging vanuit de KNVB is het CP-team. CP-voetbal is bedoeld voor spelers die als gevolg van een hersenbeschadiging (Cerebrale Parese) in meer of mindere mate motorische problemen hebben. Het Nederlands CP-team, dat sinds 2005 officieel onder de KNVB valt, komt bovendien uit op de Paralympics.
  Tussen 1988 en 1996 won deze ploeg driemaal goud op de Paralympics en twee Europese- en wereldtitels. De spelers van het Nederlands CP-team komen over het algemeen uit in de reguliere competitie.

  Andere vormen
  Aangepast voetbal kent ook nog andere verschijningsvormen. Deze vallen echter niet onder de doelgroep 'G-voetbal', zoals die is vastgesteld door de KNVB.

  • ID-voetbal: bedoeld voor spelers met een IQ-score onder de 75. Deze variant wordt alleen in internationaal verband gespeeld op EK's en WK's.
  • Blindenvoetbal: een volwaardige sport voor blinden en slechtzienden. Die laatste groep kan overigens ook meedoen in het 'gewone' G-voetbal.
  • Doven en slechthorenden: zij spelen voetbal binnen reguliere KNVB-competities of zijn lid van een eigen 'dovenvereniging'.

  Ga voor meer informatie over G-voetbal naar de site van jouw district. Of neem contact op via e-mailadres g-voetbal@knvb.nl.

  In de Online Bibliotheek is onder meer de handleiding G-voetbal te vinden.

  Bekijk de G-voetbal evenementen voor de komende periode
  Klik hier voor de team pagina van VEP G1
  Klik hier voor de team pagina van VEP G2
  Klik hier voor de team pagina van VEP G3