• In de week van 5 tot en met 13 oktober is het weer de week van de Scheidsrechter. Natuurlijk willen we bij VEP dit moment ook niet zo maar voorbij laten gaan. Dus staat er in deze weekenden voor alle fluitende scheidsrechters een gebakje klaar;

  Daarnaast hopen we ook dat de teams en hun elftal(bege)leiders even aandacht besteden aan de scheidsrechter, degene die het voor de teams ook mogelijk maakt om volgens de regels en met plezier te voetballen.

  Iedere weekend weer staan er zo`n 10-15 scheidsrechters als vrijwilligers van VEP op het veld. Soms, als het van dat baggerweer is als afgelopen weekend, dan denk je wel eens: het wordt tijd voor een andere hobby. En gelukkig denken de meesten dan: “ja, maar fluiten is leuk en we maken het voetballen bij VEP mede mogelijk”.
  Dus bij weer en ontij staan ze de week erna weer op het veld.

  Scheidsrechters zijn nogal eens het pispaaltje. Het uitteam, hun coaches, begeleiders en de ouders betichten ze van thuisfluiten, het thuisteam, hun coaches, begeleiders en de ouders menen dat de scheidrechters “overneutraal” in het voordeel van het uitteam fluiten. En (gelukkig op andere velden dan bij VEP) ontaard dat wel eens in geweld richting de scheidsrechters. Terwijl die scheidsrechters hun stinkende best doen om het spel zo goed mogelijk te begeleiden.
  Bedenk je eens hoe het voelt als team of als begeleider als de scheidsrechter naar je toe zou komen en zou zeggen: Jij kan er niets van! (of vergelijkbare, maar minder voor een website hanteerbare woorden). Zou je dan niet denken: bemoei je met je eigen zaken?
  Bedenk dat dan ook eens als je het niet eens bent met de beslissing van een scheidsrechter en wees je bewust dat die scheidsrechter, in zijn eigen tijd en als vrijwilliger, zijn (of haar) best doet om een wedstrijd in goede banen te leiden en de teams plezier te laten hebben in het voetballen.

  Natuurlijk ga je na afloop van een wedstrijd even naar de scheidsrechter toe om hem of haar te bedanken voor het fluiten. Maar wellicht kun je in de Week van de Scheidsrechter ook voor een wedstrijd even stil staan bij zijn of haar effort. Wees creatief en zet je scheidsrechter in het zonnetje!

  Namens de scheidsrechterscoördinatoren,

  Marlies, Joppe, Ed en Arnoud